Dün Bursa'da öğle yemeğini tıka-basa depoyu fulleyerek yedim. Amaç Kapalı Çarşı'yı bir uçtan bir uca gezmek olunca nasıl olsa eriteceğim dedim. Tamer Abi, Buğra ve ben geldik Kapalı Çarşıya. Hava güzel, bahar havası gibi. Bir o yana bir bu yana geziyoruz. Tamer Abi tutturdu "Çiğ Börek" yiyelim. Valla ben dedim ağzıma kadar doluyum yiyemem, "-yersin yersin" dedi. Yiyemem, yersin muhabbeti içerisinde Bakırcılar Çarşısına geldik. Küçük bir dükkanın önünde durduk. Tamer Abi dükkan sahipleri ile selamlaştı, hatırlarını sordu vs. Anladık ki daha önceden tanışıklık var. Dükkanın içerisi küçük olunca kapı önündeki masaya kurulu verdik.  Oturduk bir iki dakika geçmedi önümde iki adet “Çiğ Böreği” buluverdim. Getiren Ömer Abi’ye dedim ; “-Abi ben bu kadar yiyemem” Suratıma baktı , güldü “-Bunlar daha çerez” deyiverdi. Abi ne çerezi ne bilmem nesi demeye kalmadı, gülerek dükkana girdi. Muhtemelen yaşayacaklarımı binlerce kez önceden görmüştü. Tamer Abi rehabilitasyona girmiş hasta gibi Çiğ Börekleri yerken kaderime razı  olup bende yavaş yavaş yemeye başladım. Ta ki bir ısırık alıp aklım başımdan gidinceye kadar… Şimdi işkembeyi kübra patlayacak gibiyse de bu cenetten çıkma mübareğiyedim yuttum.

Biz Türklerin Çiğ Böreği, Tatarların Tatar Böreği… Kırımdan gelme olduğu kesin ama Tatarların mı Türklerin mi orası tarihçilerin işi. Tatarlarda da aynı Türklerde de aynı.  İnce mi ince mayasız hamur açılır, kesilir, içine soğanlı kıymalı baharatlı harç konur. Hamur kapatılınca yarım ay şeklinde oluverir. Bizim Anadoludaki gözlemenin çok daha ince açılmışını düşünün. Harıl harıl yanan tunçtan yapılmış kazanın içerisindeki kızgın yağa atılır. En fazla bir-iki dakika sonra kenara çıkarılır, yağı süzülür ve akabinde servis edilir. Çiğ Börek denmesi, muhtemel ki içine konan kıymalı harcın çiğ olmasından yada Kıpçak Türkçesindeki Çiğ’in güzel anlamına gelmesinden gelir. (Dükkan sahibi Ömer Abi’nin yalancısıyım:)

Ben ki karnı tıka basa dolu halde dört adet kıymalısından ve kapanışı bir adet karışık pastırmalı-kaşarlısından yapmışsam ki, aç olanların hali nice.

Eğer yolunuz Bursa Kapalı Çarşıya düşerse, lütfen Bakırcılar Çarşısını sorup “Akay Çiğ Börekçisi” ni bulun, selam götürüp o mütevazi dükkanının önüne kurulun. Yiyin, yiyin, yiyin. Daha sonra biraz yürüyerek Koza Han'ın bahçesinde çınar ve kestane ağaçlarının altında mutlaka ama mutlaka Türk Kahvenizi yudumlamayı unutmayın.

Bu arada not; Çiğ Böreği bıçakla, çatalla kesme kabalığında bulunmayın. Güzelim suyunu tabağa akıtmak yerine elle yemenizi hararetle tavsiye ederim.

Akay Çiğ Börek
İsmail ve Ömer Temizkan
Eski Bakırcılar Çarşısı Dökmeciler Sokak No:5 Bursa
Tel : (0 224) 221 99 24
Kalite-Lezzet : *****
Fiyat-Ekonomi : *****
Servis: *****
http://www.akaycigborekcisi.com/

 
Not: An itibariyle ilk defa bir yer üç kategoriden beş yıldız almıştır.

Postalanma Zamani Saturday, 10 October 2009 04:09 GTB Daylight Time
Comments [0]  |  Permalink

All comments require the approval of the site owner before being displayed.
Name
E-mail
Home page

Comment (HTML not allowed)  

Enter the code shown (prevents robots):

Live Comment Preview