Ubuntu 8.10 32 bit sürümünde Ntfs desteği geliyor. Herhangi bir şey yüklemenize gerek kalmadan var olan Ntfs disklerinizi ve usbden bağlamış olduğunuz harici ntfs formatlı diskleri otomatik “mount” ediyor. Okuma ve yazma ile ilgili işlemlerde herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz.

Ancak Ubuntu 8.10 64 bit sürümünde durum böyle değil. Bağlamış olduğunuz ntfs diskleri normal şartlarda okuyamıyor. Bu nedenle yapmanız gereken konsolu açıp;

sudo apt-get install ntfs-config ntfs-3g

ile ntfs desteği için gerekli uygulamaları yüklemeniz gerekli. Daha sonra yine konsoldan

sudo blkid

yazıp bağlı olan disklerinizi görmelisiniz. Örneğin bende usbden taktığım ve linux'a bağlamak istediğim ntfs diskin Depo adındaki bölümü şöyle görünüyordu;

badsector@portakal:~$ sudo blkid

/dev/sda1: UUID="2b9257d9-46f7-4478-9d6e-874072f45f95" TYPE="ext3"

/dev/sda5: TYPE="swap" UUID="4af9c421-9b72-4fae-84e4-27e618740f23"

/dev/sdb1: UUID="6490335390332AC6" LABEL="Sistem" TYPE="ntfs"

/dev/sdb3: UUID="1E6CEB726CEB42DF" TYPE="ntfs"

/dev/sdb5: UUID="989CE4D29CE4AC46" LABEL="Depo" TYPE="ntfs"

Bu depo bölümünü Linux'a bağlamak için önce media altında depo adında bir klasör oluşturuyoruz;

badsector@portakal:~$ sudo mkdir /media/depo

Daha sonra oluşturduğumuz bu dizine ntfs formatlı depo adındaki bölümü bağlayacağız;

badsector@portakal:~$ sudo mount -t ntfs-3g /dev/sdb5 /media/depo/ -o force

Burada dikkat edeceğiniz sudo blkid ile gördüğümüz ntfs depo bölümünün sdb5 olması ve komutu buna göre vermemiz. Bu sizde başka bir şey olabilir, örneğin sdb3, sdb4 vb. Sizde blkid çıktısındaki disk numaranıza dikkat ederek komutunuzu oluşturmalısınız.

Eğer diskinizi sürekli bağlamak istiyorsanız /etc/fstab içerisine yazmanız gerekmektedir.

Postalanma Zamani Thursday, 19 February 2009 23:04 GTB Standard Time
Comments [0]  |  Permalink

Eğer Ubuntu 8.10’a güncelleme yaptıktan sonra FireFox düğmelerinizin (ileri-geri), sık kullanılanlarınızın durup dururken çalışmadığını görürseniz, FireFox’u kapatıp konsoldan şunu yazın;

mv ~/.mozilla ~/.mozilla.bak

Postalanma Zamani Saturday, 14 February 2009 23:06 GTB Standard Time
Comments [0]  |  Permalink

Bursa'da başıma geldi. Fortiguard servisi açık. Video siteleri vs. yasaklanmış durumda. Ancak bazı siteler Fortiguard'a henüz bildirilmediğinden filtrelerden kaçabiliyor. Daha önce olduğu gibi iş başa düşünce IPS'e bir imza eklemek zorunda kaldım. Bununla flash ile yapılmış siteleri bloklayabiliyorsunuz.

F-SBID( --attack_id 9820;  --name "Adobe.Flash.Player.Streaming.Video"; --protocol tcp; --service HTTP; --flow from_server; --pattern "HTTP/1."; --context banner; --pattern "|0d 0a 0d 0a|"; --pattern "|46 4C 56 01|"; --within 4; )

Postalanma Zamani Thursday, 05 February 2009 23:40 GTB Standard Time
Comments [0]  |  Permalink

Şimdi televizyonlarda salak-salak yemek programları var. Bazen denk gelirsem izliyorum. İzliyorum dediğim yani 10 dakika ancak dayanabiliyorum. Kardeşim bu adamlar-kadınlar nerden gelmiş?  Hiç mi aç kalmamışlar? Ay bir tripler, bir havalar. Ağzım bozuluyor. Allah alayını davul etsin. Hiç aç kalmamışlar ki! Birader bu memlekette insanlar çöpten yiyecek topluyor. Pazarlarda fakir-fukara pazarcı artıklarını toplayıp çoluğuna-çoçuğuna yediriyor. Tamam yemek programı anlıyorumda, mis gibi yapılmış bir yemeğe .ok atınca da olmuyor yani.

Nerden geldim buraya derseniz, az önce Ntv'de adı lazım değil bir amcam yemek programı yapmış. Geziyor, tozuyor, kendince değerlendiriyor. Yolu Karaköy'de bir esnaf balıkçı lokantasına düştü. Lokantayı gösteriyorlar, yorumlar başladı. Daha ilk yorumlarda "-Paris'teki ebemin-bilmemnesine benziyor" dedi (vallahi burasını anlamadım, ailelerin işlettiği loktanta diyecekti de böyle dememek için başka birşey dedi.) Yağlı kağıtta levrek geldi, lokum gibi. Adam daha ilk lokmada "-bunun biraz tuzu eksik, buna biraz okyanus tuzu koysaydınız güzel olurdu" deyiverdi. Vallahi tam o sırada içimden... Karşısında oturan lokanta sahibinin oğlu genç işletmeci lafı eveledi geveledi. Söylesene kardeşim burası esnaf lokantası ne gezer okyanus tuzu. Vallahi yedi içti, ağzını gözünü ekşitti "-bu çiftlik balığı deniz levreği değil" dedi, zıkkımın pekini...

Bunları görünce Mehmet Yaşin ustaya saygılarımızı iletmek lazım. Senelerce Hürriyet'teki köşesinde, daha sonraları CNNTürk'teki "Yol Üstü Lezzet Duraklarında" bu iş nasıl yapılır, nasıl tanıtılır bizlere gösterdi. (Mehmet Abi yardımcı lazım mı?)

Neyse bu ara iş nedeniyle Evliya-Çelebi modundayım ve yukarıdakilere kızmış durumdayım. Şehir şehir dolaşırken ne yazık ki Ankara-Kızılay'da doğup büyümenin getirdiği alışkanlıkla her yerde, her bir şeyi yiyip içemiyorum. Allah'a çok şükür yemekten-içmekten anlarım, işime gelirse de yaparım (eşime selam;) Yani zannetmesin ki ufak yerlerde lüks restorant arıyorum. Tövbe haşa Allah çarpar. Zaten bulmamın imkanı yok. Ufak, samimi, salaş, esnaf lokantası olmalı. Yediğinden içtiğinden birşey anlamalı, o güzel tatlardan sonra "-Allah'ım kimseyi aç bırakma" diyebilmelisin. Bu bir mercimek çorbası bile olsa... Niye mercimek çorbası bile olsa yazdın diyenlere bunu da yapamayan, beceremeyen yerler gördüm.

Velhasılı kelam; kendi kendime gidip gelirken yediğim içtiğim düzgün yerleri (düzgün olmayanları sormayın gitsin) buraya kendi üslubumla yazayım ki biraz gülelim, yolu oralardan geçen eşe-dosta da iyilik olsun, kumar oynamasınlar. Bu kadar girizgah yeter.

Serimiz Bursa-İnegöl ile başlıyor.

Eğer yolunuz Bursa İnegöl Mezitler’den geçiyorsa, kesinlikle durmanız gereken bir yer var.  Şato-79 Et-Mangal. Adet üzere her seferinde İnegöl ‘de yol üstünde durup İnegöl köftesi yiyorduk. Valla isimleri tek tek yazmayayım ayıp olmasın. Bu sefer Şato’da yiyelim dendi, Mezitler boğazında, dağın, ormanın içinde bir yer. Şato dediysek bildiğiniz şato değil, adı şato. 79’u da 1979’a kurulmasından geliyor.  Kapıda bizi doldurulmuş ayı, tilki vb. hayvanlar karşıladı.  Girişte tezgahtan kilo hesabı, köfte, ciğer, et vb. tarttırıp içeri masamıza geçtik. Etleri yine kendilerine ait kasaplarından. Hava karlı ve soğuktu. Yaz olsa, arka bahçede, dere kenarında, hayvanlarla iç içe olacaktı amma… İçeride gürül-gürül yanan bir soba. Tahta masalar, tahta sandalyeler, duvarlarda doldurulmuş bilumum hayvan, postlar, ortalıkta iki küçük köpek. Şirin, sıcak bir yer.  Köfteler, etler, ciğerler yanına şalgam suları geldi… Buraya kocaman bir üç nokta koyuyorum. İtiraf edeyim ki şimdiye kadar köfte diye yediklerim köfteyse bu köfte değil. Bu köfteyse onlar köfte değil. Etler, ciğerler de ha keza öyle. Ne yedin deseniz , cennetten çıkma yok böyle bir şey derim. Birader Mezitler Ankara’ya yakın bir yer değil ki gidip, zırt-pırt yiyelim. Yani kusura bakmasınlar da Ankara’lı köfteciler kandırmışlar bizi…

Ölmeden önce gidilip, yenilecekler listeniz varsa mutlaka ama mutla ekleyin. Yoksa yapın bu listeyi ve en tepesinde bir yerlere Şato-79’u ekleyin. Köfte yiyin, et yiyin, ciğer yiyin… Fark etmez ne yerseniz yiyin ama mutlaka gidin ve yiyin. İçki içecekler içkisini içsin... Beni tanıyanlar yemek konusundaki titizliğimi bilirler. Şimdi ben böyle yazdım ya şaşırmasınlar, abartma, reklam yok, aynen böyle.

Kısmetse Nisan’da Bursa’ya gideceğim. Giderken ve tabii ki dönerken Şato-79 uğrar sizin için fotoğraflarını çekerim.

Hadi notlara geçelim;
Notlar 5 yıldız üzerinden.

Şato-79 Et Mangal
Mezitler Boğazı, İnegöl Ankara Yolu, 20 Km. Bursa

Kalite-Lezzet : *****
Fiyat-Ekonomi : *****
Servis: ****

Postalanma Zamani Wednesday, 04 February 2009 23:13 GTB Standard Time
Comments [1]  |  Permalink

Bu yazıyı okuduktan sonra bir de bunu okumunazı öneririm. Çünkü dönüş macesası farklı geçti.

Şu an bu yazıyı Bursa’ya giderken, Kamil Koç’un bir otobüsü içerisinde yazıyorum. Otobüste internet var,  kulaklıkla 8 kanal müzik dinleme imkanı var, televizyon var, koltuklar rahat. Ben şoför arkasındaki tek sıralı koltuklarda en arka sırada motorun üzerinde gitsem de gayet keyifli geçiriyorum. Otobüs red dot design ödülü almış bir MAN. Senelerdir otobüse binmeyen hatta binemeyen bir insan olarak (bacaklarım uyuşuyor, sigara içemiyorum vs. vs. ) Ancak bu sefer durumum idare ediyor. En azından oyalanabileceğim oyuncaklar mevcut. Bunlarla oynarken Ankara’dan Eskişehir’e 3 saatte nasıl geldik anlamadım. Bu üç saat e-postalarımı okumak-cevaplamak, bir sunucuya bağlanıp ufak bir ayarı halletmek, bir şartname dosyasını okumakla geçti.


Gelelim artılara,

Cep telefonunuz açık,
Tek kişilik koltukta seyahat imkanı (otobüsün tamamı tek kişilik koltuklar yer almıyor, şoför arkası tek kapılardan taraf iki kişilik koltuklar)
8 kanal müzik imkanı (pop, thm, tsm, rock, klasik vs. vs.)
tek kanal televizyon (bir önde , bir ortada)
gprs üstünden adsl internet bağlantısı (açıklayacağımJ
Ekonomik (Ankara-Bursa 30 Lira)

Eksiler
Aşırı sıcak (pehh, bu muhtemelen benimle ilgili bir sorun, herkes kazakla oturuyor, bense tişört ile ama hakikaten çok bunaldım, içerisi hamam gibi oldu)
Güvensiz internet bağlantısı

İnternet bağlantısı Turkcell Gprs üzerinden Kamil Koç’un merkezi Bursa’ya kadar gprs üzerinden gidiyorsunuz. Bursa  merkezlerinden de sizi ADSL bağlantısı ile internete çıkarıyorlar.

İlk dikkatimi çeken Kamil Koç’un kendilerine bir dns server kurmak yerine hiç bir şekilde hazzetmediğim Open Dns’i kullanmaları.

>nslookup
Varsayılan Sunucu:  bytton
Address:  192.168.1.1
> server
Sunucu:  byttonAddress:  192.168.1.1
G_venilir olmayan yan_t:
Ad:      server
Address:  67.215.65.132

Otobüs içerisinde bağlantıyı Topex’in ürünleri ile sağlamışlar. Status sayfası açık, yol boyunca durumu izleyebiliyorsunuz;

Modem connection:  online, IP=172.16.8.36
PPPOE connection:  cat: /tmp/.pppoe-status: No such file or directory
Serial Number:  4907906
Firmware Version:  topex-1.0.6-HSDPA-IJTX-T
Kernel Version:  topex-1.0.9-root-IEA-P
Modem Version:  H1_1_8_13MCAP
Security:  unlocked
IMSI:  286015033284080
IMEI:  352679012773086
Signal Level:  23/30
Network:  0,0,"TURKCELL",0
Registration:  online

Proxy kullanılıyor;

Proxy

  PROXY BULUNDU!!!!

Proxy IP

  88.250.161.174

IP Adresiniz

  88.250.161.174

Genel IP

  88.250.161.174,127.0.0.1

Proxy Tipi

  ANONYMOUS

Proxy Adı

  1.1 dmz.kamilkoc.com.tr:3128 (squid/2.7.STABLE3)

...

  HTTP_VIA=1.1 dmz.kamilkoc.com.tr:3128 (squid/2.7.STABLE3)

Proxy Headers

  HTTP_VIA=1.1 dmz.kamilkoc.com.tr:3128 (squid/2.7.STABLE3)
HTTP_X_FORWARDED_FOR=127.0.0.1


Herhangi bir içerik filtrelemesine veya port sınırlamasına denk gelmedim. Şöyle ki 60.xxx lerdeki saçma sapan bir portta dahi bağlandım.  Ancak pptp vpn’i desteklemiyor. Bu konuda Kamil Koç’un bilgi işlemcilerinin insanların mahremiyetine saygı göstermelerini bekleyerek pptp vpn’i desteklemelerini beklerdim. Bunuda yapacaklarına eminim.

Kamil Koç Rahat ile seyahat edeceklere bir not.   Web sayfası gezmenin dışında asla;

Msn kullanmayın,
Pop3/Smtp posta kullanmayın,
Bankacılık vb. şifre gerektiren işlemleri yapmayın.
Vs. vs.

Yani internette mal mal gezinmenin dışında özel işleriniz için asla kullanmayın. Open Dns’in ve kullanılan Proxy sunucunun güvenliğinin tartışmalığı olduğu bir noktada… Yanlış anlaşılmasın Proxy sunucu kullanılmasını garipsemiyorum, sadece ne kadar sağlam diyorum.

Sonuç, şuan neredeyse Bursa’ya girmek üzereyiz.  Herşeye rağmen 5-10 lira fazla para verip Kamil Koç Rahat’ı  kesinlikle tavsiye ederim.  Bursa Bilgi İşlemdeki arkadaşlara selam:)


Daha sonra gelen Not: Bu yazının ne yazık ki tam tersini, bir kabusu yazmak zorunda kaldım. O da burada.

Postalanma Zamani Saturday, 17 January 2009 23:23 GTB Standard Time
Comments [0]  |  Permalink

Valla distribütörü söktüm, sıralamayı karıştırdım vs. Sonunda sıralamayı bulunca buraya koyuyorum. Yalnız internette 8’in yerinde 1’ ile başlayan başka bir sıralamada mevcut. İşin ilginç tarafı ben önce öyle sıralayarak taktım. Araba çalıştı, rolantide sesi gayet güzel. Ancak D’de 100cc motorsiklet motoru takılmış gibi yürüdü :) Şimdi diyorlar ki sıralama yanlışsa araba çalışmaz, fıslar, filitre-egzos patlar vs, valla alayı yanlıştı, çalıştı…

79 Malibu’da (V8 Small Block Engine) ateşleme sıralamamız şöyle ;Chevrolet V8 Firing Order

                                1-8-4-3-6-5-7-2

Saat yönünde dönüyor. Kabloları sökerken birer birer sökün-takın, kaos olmasın ;)

Postalanma Zamani Thursday, 20 November 2008 23:34 GTB Standard Time
Comments [0]  |  Permalink

Normal şartlarda IIS 6.0 yüklü bir sunucudan *.iso şeklinde dosyaları indirmeye kalktığınızda 404 hatası ile karşılaşırsınız. Sebebi Microsoft’a göre Normal bir durum! Çünkü tanımlanamayan MIME tipi (Multipurpose Internet Mail Extensions). Bu durumdan kurtulmak (ve diğer binary dosyaları) için yeni bir Mime Type tanımlamalısınız:

1. IIS’i açın
2. MIME Types’a tıklayın
3. New’e tıklayın
4. Extensions’a * yazın
5. MIME Type’a application/octet-stream yazın.

Postalanma Zamani Tuesday, 18 November 2008 17:48 GTB Standard Time
Comments [0]  |  Permalink

FireFox 3’te Smart Location Bar diye bir olay var, otomatik adres tamamlama… Başkalarının işine yarıyordur ancak benim işime yaramıyor. Adres barına Tom yazıyorum gidiyor yerimlerimden Tom yazanları getiriyor, benim için sinir bozucu.

Firefox3AdresBari

Bu özelliği iptal etmek için

1. Adres çubuğuna about:config yazın,
2. browser.urlbar.maxRichResults anahtarını aratıp bulun,
3. Çift tıklayın ve değeri -1 yapın,
4. Firefox'u yeniden başlatın.

Postalanma Zamani Sunday, 14 September 2008 23:41 GTB Daylight Time
Comments [0]  |  Permalink

Ethernet kartlarının fiziksel adres olarakta tabir edilen Mac adresinin ilk altı hanesi üretici firmayı tanımlar. Ve Mac adresinizin unique (eşsiz,tek) olduğu yazılır. Örneğin 00:0E:35:01:02:03 deki 00:0E:35 Intel'e aittir. IEEE tarafından standardizasyonu yapılıp kayıt altına alınır. Bununla ilgili sorgulamaları http://standards.ieee.org/regauth/oui/index.shtml adresinden yapabilirsiniz.

Eğer Windows 2000/XP/2003/Vista vb. işletim sistemi kullanıyorsanız komut satırından; ipconfig/all yazarak yada Başlat/Ayarlar/Ağ Bağlantılarından Mac adresini öğrenmek istediğiniz ethernetinize tıklayarak Destek/Ayrıntılar'dan Fiziksel Adres kısmından Mac adresinizi görebilirsiniz.

Bir Linux işletim sistemi kullanıyorsanız konsoldan ifconfig komutu vermeniz yeterli. Ekranda beliren satırlardan “HWaddr” ten sonra yazan sizin Mac adresinizdir.

Eğer bir ağınız var ise belki sizde DHCP üzerinden belirli bir Mac adresine sürekli aynı ip adresini veya kablosuz erişim cihazlarınızda mac adresine göre erişim izni veriyor olabilirsiniz. Yada güvenlik duvarınızda Mac adresine göre kurallar oluşturabilirsiniz. Eğer bu tür güvenlik politikaları uyguluyorsanız bunun tek başına bir işe yaramayacağını bilmenizi isterim!

Herhangi bir şekilde Windows işletim sisteminizde Mac Adresinizi değiştirmek isteyebilirsiniz. Bu yapacağınız şeye göre değişir. Birşeyleri test ediyorda olabilirsiniz, bir şeyleri zorluyorda olabilirsiniz... Örneğin Dhcp sunucudan patronunuza atanan ip adresini alarak güvenlik duvarınızda uygulanan Mac adresi tabanlı politikaları geçmek (bypass) isteyebilirsiniz. (Not: Aynı ağda 2 tane aynı Mac adresi bulunumaz.)

Örneğin Windows Xp işletim sisteminde herhangi bir yazılım kullanmadan (ki bunu yapan tomarla yazılım mevcut, Smac , Macshift  vs.vs.) registryden değiştirebilirsiniz. Başlat/Çalıştır/Regedit yazarak şu dizeye ulaşın;
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002bE10318}
Bu dizenin altındaki 0000, 0001, 0002 diye giden değerler sizin aygıtlarınız olup bunların birinin altında kullanmış olduğunuz ethernet kartınız mevcuttur. Ethernetinizin olduğu ilgili anahtar adını bulduktan sonra içerisinde NetworkAddress değerini arayın. NetworkAddress kısmında yazan sizin Mac adresinizdir. Eğer NetworkAddress değeri yok ise sağ tıklayrak yeni bir Dize Değeri (String Value) oluşturarak adına (Value Name) NetworkAddress veriniz. Daha sonra buna çift tıklayarak değeri yazın. Örneğin Silicon Graphics (SGI) ait bir ethernet kartınız olsun istiyorsanız 080069 ile başlayan bir Mac adresi yazın. (toplam 12 hane) Örneğin "080069010203". Bu yazılış buna 08:00:69:01:02:03 yada buna 08-00-69-01-02-03 denk geliyor. Yeni Mac adresinizi yazdıktan sonra ilgili ethernet kartınızın üzerine gelip onar diyerek yeni Mac adresinizi etkin hale getirebilirsiniz. Eğer orijinal Mac adresinizi kullanmak isterseniz registry’deki ilgili anahtarı silerek tekrar onar deyiniz.

Bazı ethernet kartı sürücüleri bunu grafiksel arayüzdende yapmanıza izin veriyor. Bunu anlamak için ilgili ethernet kartınızın ayarlarına girerek gelişmiş sekmesine bakmalısınız. Eğer ethernet kartınız böyle birşeyi grafiksel arayüzden yapmanıza izin vermiyorsa yukarıdaki yolu takip ederek registry’den yapabilirsiniz.

Eğer bir Linux işletim sistemi kullanıyorsanız bu işlemi yapmak çok daha kolay. Konsoldan

ifconfig eth0 hw ether 08:00:69:01:02:03

yazmanız yeterli. eth0 yerine hangi ethernetinizin Mac’ini değiştirmek istiyorsanız (eth1, eth2 vs. vs.) konsoldan ifconfig yazarak ilgili etherneti bularak yazmalısınız.

Sonuç : Kurumunuzda, işyerinizde, evinizde güvenlik önlemi alırken Mac adresine göre politikalar geliştirmenin çok işe yaramadığını yada tek başına yeterli olmayacağını bilin. Eğer bir ağın sorumlusuysanız en azından ethernet ayarlarının değiştirilmesini, komut satırına ve registry'e erişimi vs. yasaklayın. Bunun için gerekli önlemler ayrı bir yazı konusu…

Burada şöyle bir soru gelebilir. Kablosuz modemim var, Mac adresine göre filtre koyup erişim sağlıyorum. Dışarıdan birisi (saldırgan) nasıl benim Mac adresimi görebilir derseniz Kismet vb. araçlarla erişim noktasına (AP) bağlı olanların Mac adresleri görülebiliyor veya bir takım paket toplama yazılımları ile havada uçuşan Mac adreslerini toplayabiliyorsunuz.

Bu yazı nerden çıktı derseniz, geçenlerde bir büyük devlet kurumunun bilgi işlem müdürünün bana Mac adresine göre politika düzenlediklerini söyleyince orada yaşananların basit bir halini buraya aktarmamın yararlı olacağını düşündüm. Kurumdaki sonuç malum, politika iflas ;)

Postalanma Zamani Thursday, 21 August 2008 23:08 GTB Daylight Time
Comments [0]  |  Permalink